Тест на уровень македонского языка

Дорогие посетители!

Языковая школа "Language Life" предлагает изучать македонский язык по Скайпу с профессиональными преподавателями - носителями македонского языка.

Следующий тест поможет вам лучше определить ваш уровень македонского языка, выбрать курс, необходимый именно вам, а также просто приятно провести время.

Тест на уровень македонского языка

Ваш результат - %%SCORE%% из %%TOTAL%%.

You scored %%SCORE%% out of %%TOTAL%%.

Votre résultat est de %%SCORE%% sur %%TOTAL%%.

Il tuo punteggio è %%SCORE%% su %%TOTAL%%.

Tu resultado es %%SCORE%% de %%TOTAL%%.

%%RATING%%


Ваши ответы выделены серым.
Вопрос 1
Зборувате ... македонски ?
A
ли
B
нели
C
дали
D
ќе
Вопрос 2
Јас се ... Марија?
A
вика
B
викаш
C
викам
D
викаат
Вопрос 3
Таа ... ... фудбал.
A
не сакам
B
не сака
C
не сакавме
D
не сакале
Вопрос 4
Јас .. ... лекар.
A
не сме
B
не сте
C
не сум
D
не си
Вопрос 5
Те молам, не ми зборувај сега!
... да ја напишам домашната работа.
A
Прави
B
Се обиде
C
Морам
D
Се обидовме
Вопрос 6
Треба да се чува на ладно место:
A
мебелот
B
книгите
C
облеката
D
храната
Вопрос 7
Каде е твојот телефон?
A
го губам
B
го изгубив/го загубив
C
би го изгубил
D
ќе го изгубам
Вопрос 8
. Пушиш ли ?
- Сега не, но порано .....
A
јадев.
B
пиев.
C
пушев.
D
спиев.
Вопрос 9
... неколку банани на масата.
A
Овде
B
Таму
C
Има
D
Онде
Вопрос 10
Вчера .... многу студено.
A
беше
B
беа
C
ќе биде
D
би биле
Вопрос 11
Марија е паметна девојка, но Јована е ......... од неа.
A
убава
B
поубава
C
попаметна
D
најпаметна
Вопрос 12
... барам канцеларијата на господин Петровски !
A
Ја
B
Го
C
Му
D
На
Вопрос 13
Тоа е овошје. Може да биде жолто, зелено или црвено. Некогаш е благо, а некогаш кисело :
A
домат
B
лимон
C
јаболко
D
пиперка
Вопрос 14
Ајде ... ја твојата омилена песна!
A
испеј
B
пееше
C
запее
D
пееме
Вопрос 15
Престани .. ..... !
A
да трча.
B
да трчаме.
C
да трчаш.
D
да трчаат.
Вопрос 16
Јас .. .... на море во Грција, во јули.
A
ќе одеа
B
ќе одам
C
ќе отидоа
D
беа отишле
Вопрос 17
Јас .... .. .... на море во Грција.
A
нема да одеа
B
нема да одам
C
нема да отидоа
D
нема да отишле
Вопрос 18
Јас нема да одам на театар, .... не дојдеш и ти со мене.
A
уште
B
освен
C
ако
D
сѐ уште
Вопрос 19
Пронајди ја точната реченица !
A
Може ли да ги добијам клучевите кај собата?
B
Може ли да ги добијам клучевите околу собата?
C
Може ли да ги добијам клучевите од собата?
D
Може ли да ги добијам клучевите на собата?
Вопрос 20
Ние ... .... во Париз пред многу години.
A
сме биле
B
сте биле
C
биле
D
беа
Вопрос 21
Ова е .... жена.
A
мојата
B
мојот
C
моето
D
моите
Вопрос 22
Ана има прекрасен автомобил.
.... автомобил е многу удобен и брз.
A
Нејзиниот
B
Неговиот
C
Твојот
D
Твојата
Вопрос 23
Како ќе кажеш некому дека разбираш македонски :
A
Зборувам македонски.
B
Учам македонски.
C
Читам македонски.
D
Разбирам македонски.
Вопрос 24
Како твојата македонска пријателка ќе ти каже дека ѝ треба помош:
A
Помогни им, те молам.
B
Помогни ми, те молам.
C
Помогни ги, благодарам.
D
Помош, фала.
Вопрос 25
Како ќе дознаеш колку години има твојот македонски другар ?
A
Како се викаш?
B
Што работиш?
C
Колку години имаш?
D
Какво е времето надвор?
Вопрос 26
Состави правилна прашална реченица :
ли / Вие /меѓународна / Имате /дозвола / возачка
A
Меѓународна возачка дозвола Вие имате ли?
B
Возачка меѓународна дозвола имате ли Вие?
C
Имате ли Вие меѓународна возачка дозвола?
D
Дозвола меѓународна возачка имате ли Вие?
Вопрос 27
Охрид е древен македонски град од старословенскиот период. Зборот древен уште значи и :
A
убав
B
моќен
C
стар
D
голем
Вопрос 28
Ајвар е:
A
Традиционална македонска облека
B
Традиционална македонска маса
C
Традиционална македонска храна
D
Традиционален македонски пијалок
Если вы закончили, то нажмите кнопку ниже. Все вопросы, на которые вы не ответили будут отмечены знаком "Ошибка". Выводы
Количество оставшихся вопросов: 28.
Все
Назад
Закрашенные квадратики - это завершенные вопросы.
12345
678910
1112131415
1617181920
2122232425
262728Конец
Назад

Share on

  • Оставайтесь с нами: